Trädfällning – en egen sport

En kan tycka att trädfällning är så pass enkelt att bara göra själv, men det är det sällan.

Vem får egentligen fälla träd? Vad bör tänkas på? Nedan kommer all viktig information som kan behövas om det finns något träd i er närhet som gärna ska bort.



Träd bidrar med bra mycket saker till vår miljö. Lövkronor bidrar med syre och ren luft, men även skuggan och vindskyddet är viktigt. När löven sedan faller ner på marken fortsätter dom ge näring åt jorden.

Det betyder även att man inte bör fälla träd i onödan utan det kräver lite eftertanke, trots att det börjar bli mer populärt att ha helt trädtomma tomtar utanför sina hus.

Får vem som helst fälla träd?

Som privatperson med träd på egen tomt som man vill bli av med är det helt okej att fälla detta själv, om man bär på kunskapen som krävs. Det finns annars professionell hjälp att få bara genom en sökning på trädfällning Kungsbacka eller Göteborg till exempel.

Det är populärt i dagens tider att inte ha några träd på sin egen tomt, men träd ska egentligen endast fällas om de är sjuka eller kan utgöra fara för någon i närheten.

Skyddsutrustning och verktyg

Precis som inom andra jobb som kräver mycket fysiskt arbete behövs även redskap därefter. Som privatperson är ett minimum stövlar- eller kängor med stålhätta viktigt, arbetshandskar, skydd för huvud och öron (hjälm, visir och hörselskydd), första förband och det finns även speciella arbetsbyxor som är bra att ha för just detta.

Verktygen som kan behövas är motorsåg, bågsåg och yxa. Beroende på hur stort trädet som ska fällas är och i vilket område krävs olika förberedningar. Som privatperson med små träd som ska fällas på liten tomt kan det räcka med bågsåg och yxa.

Är man professionell krävs lite mer än för en som fäller något litet enstaka träd då skaderisken är högre och det är viktigt att man tar vara på sig själv och sin omgivning.

När är en bra tid att fälla träd på

I Sverige har vi valmöjligheten till årstider. En rekommendation är att inte fälla under sommarhalvåret då trädet är fullt av sav och blir därför känsligare. Bästa tiden är därför under vintern, till exempel januari – februari.

Att tänka på:

Eftersom träd kan bidra mer än att stå där är det bra att kolla innan det fälls att det inte faller på byggnader eller liknande som det kan förstöra, drar ner el- eller telefonledningar, får med sig andra träd som inte ska fällas och självklart ser över att inga obehöriga är i närheten.

I slutändan handlar det egentligen om att respektera moder jord och ta vara på en själv och varandra så att ingen kommer till skada. Träd som fälls ska ske av en anledning och med rätt skydd och redskap så att ingen kommer till skada. Känner man att man behöver mer information och kunskap kring det kan man anlita en professionell person som hjälper till med trädfällningen som ska ske.

https://www.wefixtradgard.se/dranering/

0 comments:

Post a Comment